Min forespørgsel
Indkøbskurv
Select Store
Materialer og vedligeholdelse

Hos OutdoorDesign er alle vores produkter fremstillet af solide materialer, som er modstandsdygtige overfor skiftende vejrforhold og hærværk. Samtidig anvendes kun materialer, der kræver et minimum af vedligeholdelse.

Nedenfor er en nærmere beskrivelse af de anvendte materialer.

Varmgalvaniseret stål
OutdoorDesign benytter stål, som er varmgalvaniseret efter danske standarder og miljøkrav; DS/EN ISO 1461. Galvaniseringen sikrer, at brugeren får et produkt, der har lang levetid med et minimum af vedligeholdelse.
Galvaniseringen kræver ingen særlig vedligeholdelse, dog vil produktets levetid forlænges ved afvaskning af aggressive tilsmudsninger.
Ved små skader kan zinklaget typisk reparere sig selv, mens skader over Ø7 mm bør vurderes i samarbejde med fagkyndig person.

Pulverlakering
OutdoorDesign benytter ligeledes pulverlakering, som ekstra finish og for yderligere beskyttelse af stålet, der allerede er meget holdbar og med minimal vedligeholdelse. Man kombinerer zinkens fremragende rustbeskyttende egenskaber og giver stålet en flot, farvet farve. Kombinationen af varmeforzinkning (galvanisering) og maling giver det bedste af begge produkter og sikrer emnerne en lang holdbarhed.
OutdoorDesign går ikke på kompromis med kvaliteten, så vi både sliber og svirper (let sandblæsning) eftersom det giver det bedste underlag for maling på zink. Svirpning af zinkoverfladen fjerner korrosionsprodukter og forureninger, hvilket giver en god vedhæftning.
Pulverlakering er miljøvenligt og indeholder ikke flygtige tilsætningsstoffer. Pulverlakerede dele vaskes med en klud eller blød børste. Brug eventuelt PH-neutralt rengøringsmiddel uden slibeeffekt og uden opløsningsmidler. Rengøring bør foretages hver 3.-12. måned afhængigt af miljø og omgivelser.

Rustfrit stål
OutdoorDesign benytter rustfrit stål af typen EN DIN 1.4301 (AISI 304), der er beregnet til udendørs- og indendørs brug. Ved under 500 meter fra kysten eller byområder, hvor der i vinterperioden må forventes betydelig saltning, anbefales stål af typen EN DIN 1.4404 (AISI 316 L).
Undgå, at stålet kommer i berøring med jern. Ellers rengør så vidt muligt produktet med det samme. Eventuelle rustpletter kan fjernes med en svamp, som er beregnet til rustfrit stål. Påfør gerne et tyndt lag stålolie med en klud.
Rengøring anbefales hver 3.-12. måned afhængigt af miljøet.

Corten stål
Cortenstål fremstår med rusten overflade, som gør produktet stort set vedligeholdelsesfrit. Cortenstål indeholder kobber, krom, nikkel og fosfor, der danner et rustlag, som fungerer som barriere for ilt, fugt og kemisk påvirkning. Rustlaget beskytter på den måde mod yderligere rust.
Med tiden ændrer cortenstål farve fra en lys rustrød til en mørkere rødbrun. Under gode forhold er levetiden 50 år eller mere. Cortenstål med jordkontakt, eksempelvis plantekasse, højbed og bålfad, har en levetid på 5-7 år pr. millimeter stål.

Nyt cortenstål vil afgive rust, som vil falde af i flager eller løbe af med regnvand. Der kan ske afsmitning til underlaget. For at minimere afsmitning anbefales det, at corten står på et udendørs sted i op til tre måneder, før det placeres på det blivende sted.
Cortenstål rengøres med en stiv kost eller børste. I forhold til vedligeholdelse, så sørg for at der ikke står vand i fordybninger eller samlinger på produktet.

Skruer/bolte
Alle bolte og skruer er af rustfrit stål, kvalitet A2.
Der er ingen vedligeholdelse udover efterspænding efter behov.

Træ – generelt
OutdoorDesign har nøje undersøgt fordele og ulemper ved forskellige træsorter. På baggrund af artikler, rådgivning og erfaring er valget endt med brug af trykimprægneret fyrretræ, Douglas gran, lærketræ og SIPO mahogni.
Andre træsorter leveres efter kundens ønske.

Fyrretræ – usædvanlig lang levetid og minimal vedligeholdelse
Fyrretræ er imprægneret med produkt, tilsat mug- og skimmeldræbende midler. OutdoorDesign har valgt at anvende trykimprægneret fyrretræ på grund af egenskaber som minimal vedligeholdelse, lang levetid og stor modstandsdygtighed over for vind og vejr.

Trykimprægneret træ er i dag et helt andet og mere miljøvenligt produkt end for 15 år siden. De uheldige påvirkninger er minimeret, og der er udviklet nye og mere miljøskånsomme midler, der stadig giver en lang holdbarhed.

Selvom trykimprægneret fyrretræ er kendt for at have en lang levetid, så anbefaler vi, at man behandler med træbeskyttelse for at minimere ridser og svindrevner.

Lærketræ:
Lærketræ er en naturlig og langtidsholdbar løsning, som har et højt indhold af kerneved / harpiks.
Lærketræ bør olieres jævnligt for at undgå misfarvning og skimmel. Benyt et produkt, som er beregnet til lærketræ, eksempelvis TRÆ-NOLIN 35 træolie (træbeskytelse) fra TRÆ-NORD. Når lærketræ udsættes for vind og vejr, vil der opstå svindrevner, som er små, tynde revner i overfladen, med risiko for større revner.
Lærketræ kan ”svede” på grund af det store indhold af harpiks, som også beskytter træet.

Douglas – manges favorit
Douglas har et meget præsentabelt look og bruges hvor det er synligt.

Douglas har alle de gode egenskaber fra gran og fyr, som gør, at det er meget formstabilt ved opskæringen. Svindet er minimalt og er max 1 mm pr. 2,5 cm. Douglas får en flot lyserød farve i kernen og splinten er som lærk i råhvid.

Douglas har den fordel, at det ser meget ensartet ud. Det har ikke så fremtrædende harpikskanaler og ”sveder” derfor ikke til forskel fra lærk. Douglas har et ret kort fiberforløb, som gør, at det ikke har den store nedbøjningseffekt og generelt er meget lige og stærkt.

Douglas bør olieres jævnligt for at mindske svindrevner, med risiko for større revner.

Sipo og sapele mahogni – den eksklusive ”mahogni”
Hos OutdoorDesign benytter vi Sipo og sapele mahogni, som er kendt for at være yderst formstabilt.
Sipo og sapele mahogni er de bedste og dyreste kvaliteter indenfor hårdt træ (efter teaktræ, som er forbudt at importere).

Plankerne til vores bordbænkesæt og udendørs bænke er 33 mm tykke og fremstillet på snedkermaskiner ud fra blokvarer (råtræ).

Sapele og sipo mahogni er kendetegnet ved at være en hård træsort, som har et højt, naturligt olieindhold og derfor god holdbarhed i nordisk vejrlig.
På grund af hårdheden og holdbarheden anvendes sipo og sapele blandt andet til udendørs møbler og sejlbåde. Træsorten er specielt velegnet til udendørs møbler, fordi de fra naturens side har et meget højt indhold af olie og salt, som gør materialet meget modstandsdygtigt over for vejr, vind, råd og svamp.

Sipo og sapele mahogni er en ædel træsort med en varm glød, der giver produkterne et smukt og eksklusivt udtryk.
OutdoorDesign anvender FSC træ og levetiden er op til 25 år.

Generelt skal alle træsorter efterbehandles for at opnå en længere holdbarhed/modstandsdygtighed. Træpleje fremhæver træets glød og åretegninger og vil mindske de naturlige revnedannelser samt hæmme skimmel- og algeangreb. En god huskeregel er, at træet først er mættet, når vand danner perler på overfladen.

For alle træsorter - hvis overfladen er ren, aftørres træet med en klud vædet i træolie. Er træet snavset, misligholdt, gråt og kedeligt eller jordslået, afvaskes bænkene først med trærens, hvorefter der påføres træolie.

Genbrugsplast – vedligeholdelsesfri genbrugsplastplanker
OutdoorDesign anvender miljøvenlig genbrugsplast (recyclingplast), som er vedligeholdelsesfrit og ekstremt holdbart.

Genbrugsplasten leveres i forskellige farver, blandt andet sort, brun, grå og grøn. Materialet er rustikt, gennemfarvet og massivt, hvilket bevirker at skrammer og ridser ikke er synlige.

OutdoorDesign benytter plastplanker, som er lavet af 100% genanvendt plastikaffald. Ren genbrugsplast er mere formstabilt end blandingsprodukter, som for eksempel ”tekstil og plast” og ”plast og træ (komposit)”.
Ren genbrugsplast har også en flottere finish / overfladestruktur.

Den stærke holdbare udførelse, vejrbestandighed og syrefasthed giver genbrugsplast en utrolig lang levetid. Materialet kan genbruges i det naturlige kredsløb efter endt brug.

Udover at plankerne er vedligeholdelsesfrie og har en lang levetid, så er de også modstandsdygtige overfor såvel høje som lave temperaturer og de absorberer ikke vand og fugt. De nedbrydes ikke under direkte sollys eller påvirkes af alger. Samtidig er plankerne stærkere end almindelig komposit og kan tåle højtryksrenser, hvilket gør det nemt ved fjernelse af snavs.

Genbrugsplast anvendt i forbindelse med bænke, stolper, sveller og planker vinder frem i forbindelse med den øgede interesse for levetid og ikke mindst reduktion af driftsomkostninger på skoler, boligforeninger, byrum, mv.

Markante fordele ved eksempelvis pullerter, sandkasser og bordbænkesæt i genbrugsplast er, at produkterne ikke rådner og der er ingen splinter.

Hos OutdoorDesign anvendes udelukkende miljøcertificeret genbrugsplast.